2020. április 02., csütörtök 18:16

Somló-Marcalmente-Bakonyalja – kerékpáros útvonalak bejárása – képes beszámoló


SMB logoTermészetesen már az Értékterv Kft. is átváltott home office-ra, de még a teljes visszavonulás előtt – bő két hete – tartottunk egy terepbejárást a Bakony környékén. Otthon, a gép előtt ülve, egyre többen álmodozunk a kimozdulásról, talán több is az idő olvasgatni, ezért az alábbi képes beszámolót is kicsit bővebb lére eresztjük.

A „Somló-Marcalmente-Bakonyalja kétkeréken” c. projekt célja 42 településen és azok környezetében a kerékpáros turizmus fejlesztése. Ennek keretében útvonaljelző táblákkal három útvonal kitáblázását terveztük meg:

  • Pannonhalma – Ravazd – Sokorópátka – Gic – Nagydém – Lovászpatona – Bakonyság – Bakonyszücs – Bakonykoppány – Hubertlak – Csehbánya – Városlőd;
  • Bakonyszücs – Ugod – Homokbödöge – Nagytevel – Tapolcafő – Pápa – Borsosgyőr – Kéttornyúlak – Dáka – Nagyalásony – Vid – Somlóvecse – Somlószőlős – Somlóvásárhely;
  • Tapolcafő – Ganna – Döbrönte.

A kitáblázott útvonalakhoz kapcsolódva szeretnénk néhány erdei úton kerékpáros turistajelzéssel jelölt útvonalat is kijelölni, amelyekkel egy – sok érdekes pontot, gyönyörű helyszínt összekötő – valódi hálózat alakul ki a térségben. A csak turistajelzésekkel jelölni tervezett utak természetesen a terepet jobban kedvelőknek szólnak, míg a kitáblázott utakon kevesebb tapasztalattal is el lehet kerékpározni.

utiranyjelzo tabla

Ebben a két napban – még március közepén – egyikünk bejárta az erdei utakat, másikunk pedig egy sor látnivalót, falut fotózott végig a térségben. A Nyugat-Bakony bekerekezésének élményfaktorát jelentősen megdobta a Dreamland Cycling Kft.-től tesztelésre megkapott e-mountainbike – egy új világ nyílt meg előttünk! Azt hiszem, az ilyen feladatok jelentik munkánk egyik legjobb részét: gyönyörű tavaszi idő, ébredező természet, kint a szabadban egy e-mountainbike-on – mi kell még!? ?

Pihenő

A tervezett útvonalak központi eleme a Bakony nyugati oldalában húzódó erdészeti út (Huszárokelőpuszta – Hubertlak – Pápavár – Csehbánya). Erről az útról tervezünk két irányba elágazásokat biztosítani, amelyek már meglévő útvonalak (pl.: Bakonybél felé) vagy festett jelzésekkel jelölt kerékpáros túraútvonalak lesznek.
Bakonybél irányából a Bakonybél – Pápavár már kitáblázott útvonal ad kapcsolatot. A fő erdészeti útról Nagytevel felé, a Pápavár melletti elágazástól 3,6 km-re lehet letérni – lefelé kényelmes útvonal, ~10 km, szinte végig lejt, 260 m-t kell ereszkedni. A Nagyteveli víztározó közelében van egy szakasz, ahol homokos a talaj, itt aranyat ért az elektromos rásegítés…

Nagytevel tó

Nagytevelről egy földúton érhető el Tapolcafő, ahol kétfelé ágazik a kitáblázandó útvonal: észak-nyugat felé Pápán keresztül Somlóvásárhelyig vezet az útvonal, dél felé pedig kerékpáros túrautakhoz és a hálózat egyik legszebb látnivalójához lehet eljutni. Most ezt választottam, dél felé, azaz Ganna (Eszterházy mauzóleum) és Döbrönte felé mentem tovább. Döbröntén található a Szarvaskői vár, mindenkinek ajánlom!

Szarvaskő vára

Döbröntéről a Bitva-patak völgyében, hepe-hupás, de legalább vízszintes földúton lehet eljutni Bakonyjákóra. Sajnos a faluba való érkezés előtt elkerülhetetlen a 83. sz. főút, amin 300 métert kell tekerni. Bakonyjákón van talán az ország egyik legjobb B+R parkolója. Egy elnyúlt keskeny parkon keresztül lehet felsétálni a főúton megálló buszhoz, a park alsó végében – ami kerékpárral még kényelmesen elérhető – építették ezt a fedett gyönyörűséget:

Bakonyjákó

Tovább haladva a patak mentén, Németbánya a következő állomás: egy kicsi, rendezett falu tele vendégházakkal, közösségi kemencével, hagyományőrőz műhellyel – nagyon meggyőző hely. Ideális megálló egy hosszabb túra során.

Németbánya

Németbánya után ismét felmásztam a Bakony oldalában vezető erdészeti útra, Pápavár, nagytevelei leágazás, majd további 2,2, km után ismét le a hegyről Ugod felé. A kiválasztott útvonalon volt egy szolid kis mászás is a Durrantós-tető felé (ahol minden tele volt medvehagymával), majd irány a Szár-hegyi kilátó: meggyőző méretű, vártornyot idéző óriási kilátó fantasztikus kilátással és egy meglehetősen informatív tanösvénnyel a környékén. Innen már csak legurultam Ugodra és véget is ért a nap.

Ugod kilátó

A második nap Döbröntéről indultam, kicsit aggódtam, hogy milyen kemény lesz eljutni Magyarpolányba, de meglepően egyszerű volt. Meglepetésemre belefutottam egy kegyhelybe, amit a korábban megnézett térképeken sehol nem láttam.

Szentkút

Magyarpolány és Farkasgyepű között a Köves-patak völgyében találtam egy kis erdei tavat – tavaszi békamenyország… Itt látszott igazán, hogy beindult a tavasz: minden tele békapárokkal, hamarosan minden tele lesz ebihalakkal.
Farkasgyepűn – szerencsére csak a településen belül – ismét a 83. sz. főúton kell haladni mintegy 700 métert.
Farkasgyepű után ismét Németbánya volt a cél, de lendületesen elvétettem az utat, így a Pisztrángos tónál kötöttem ki, ami egy hangulatos pihenőhely lehet a túrák során, ráadásul erre kerülve nem kell lemenni a Bitva-patak völgyébe a Bakony oldalában vezető erdészeti út felé. Valószínűleg ez is egy javasolt útvonal lesz.
Innen egyszerű volt tovább: a sokat emlegetett erdészeti úton Huszárokelőpusztáig, majd Bakonykoppány és Bakonyszücs. Természetesen megálltam menetközben a „bakonyi Gyilkos-tónál”, azaz a Hubertlaki-tónál, kihagyhatatlan helyszín, pihenőhely, tanösvény, kicsi Gyilkos-tó.

Hubertlaki tó

Már épp elhagytam volna Bakonyszücs határát, amikor észrevettem, hogy a szücsi temető hátsó része tele van régi sírokkal: közel olyan sok régi sírkő áll még, mint amennyi az új részen van – ez egy félórás sétát jelentett, de megérte: még egy 1791-es sírkövet is találtam. Aki szereti a temetők múltidéző hangulatát, annak nagyon ajánlom!

Szücsi temető

A következő cél a Fenyőfő felé vezető út felfedezése volt. Felfedeztem, korlátozottan ajánlom. Hiába egy eldugott csodálatos hely Fenyőfő, az oda vezető út jelentős része mély, homokos (ha már itt van a Fenyőfői Ősfenyves), nehezen biciklizhető, így ismét óriási segítség volt az elektromos rásegítés. Innen legurultam Pápateszérre (az odavezető út első szakasza is csupa homok), majd a 832. sz. főúton Bakonytamási és Gic következett, ahol visszatértem a kitáblázni tervezett útvonalra.
Gicnél észak felé, Sokorópátkára tekertem, ez a hosszú, nem túl erős, de szinte végtelen emelkedő így délutánra már nem esett túl jól. Sokorópátkáról Ravazd felé áttekerni viszont sokkal nagyobb élmény volt, ismét hegy és erdő távol a közúttól. Az út most Ravazdon ért véget, de a táblázott útvonal – reméljük hamarosan – már Pannonhalmáig fog vezetni.

Pannonhalma

Bízunk benne, hogy az eredeti tervek szerint idén nyárra minden elkészül és egyre többen felfedezik az SMB kerékpáros útvonalait!

Barna Zsolt

 

Copyright 2018. Értékterv Kft. Minden jog fenntartva