2020. április 02., csütörtök 18:16

Somló-Marcalmente-Bakonyalja – kerékpáros útvonalak bejárása – képes beszámoló


SMB logoTermészetesen már az Értékterv Kft. is átváltott home office-ra, de még a teljes visszavonulás előtt – bő két hete – tartottunk egy terepbejárást a Bakony környékén. Otthon, a gép előtt ülve, egyre többen álmodozunk a kimozdulásról, talán több is az idő olvasgatni, ezért az alábbi képes beszámolót is kicsit bővebb lére eresztjük.

A „Somló-Marcalmente-Bakonyalja kétkeréken” c. projekt célja 42 településen és azok környezetében a kerékpáros turizmus fejlesztése. Ennek keretében útvonaljelző táblákkal három útvonal kitáblázását terveztük meg:

  • Pannonhalma – Ravazd – Sokorópátka – Gic – Nagydém – Lovászpatona – Bakonyság – Bakonyszücs – Bakonykoppány – Hubertlak – Csehbánya – Városlőd;
  • Bakonyszücs – Ugod – Homokbödöge – Nagytevel – Tapolcafő – Pápa – Borsosgyőr – Kéttornyúlak – Dáka – Nagyalásony – Vid – Somlóvecse – Somlószőlős – Somlóvásárhely;
  • Tapolcafő – Ganna – Döbrönte.

A kitáblázott útvonalakhoz kapcsolódva szeretnénk néhány erdei úton kerékpáros turistajelzéssel jelölt útvonalat is kijelölni, amelyekkel egy – sok érdekes pontot, gyönyörű helyszínt összekötő – valódi hálózat alakul ki a térségben. A csak turistajelzésekkel jelölni tervezett utak természetesen a terepet jobban kedvelőknek szólnak, míg a kitáblázott utakon kevesebb tapasztalattal is el lehet kerékpározni.

utiranyjelzo tabla

Ebben a két napban – még március közepén – egyikünk bejárta az erdei utakat, másikunk pedig egy sor látnivalót, falut fotózott végig a térségben. A Nyugat-Bakony bekerekezésének élményfaktorát jelentősen megdobta a Dreamland Cycling Kft.-től tesztelésre megkapott e-mountainbike – egy új világ nyílt meg előttünk! Azt hiszem, az ilyen feladatok jelentik munkánk egyik legjobb részét: gyönyörű tavaszi idő, ébredező természet, kint a szabadban egy e-mountainbike-on – mi kell még!? ?

Pihenő

A tervezett útvonalak központi eleme a Bakony nyugati oldalában húzódó erdészeti út (Huszárokelőpuszta – Hubertlak – Pápavár – Csehbánya). Erről az útról tervezünk két irányba elágazásokat biztosítani, amelyek már meglévő útvonalak (pl.: Bakonybél felé) vagy festett jelzésekkel jelölt kerékpáros túraútvonalak lesznek.
Bakonybél irányából a Bakonybél – Pápavár már kitáblázott útvonal ad kapcsolatot. A fő erdészeti útról Nagytevel felé, a Pápavár melletti elágazástól 3,6 km-re lehet letérni – lefelé kényelmes útvonal, ~10 km, szinte végig lejt, 260 m-t kell ereszkedni. A Nagyteveli víztározó közelében van egy szakasz, ahol homokos a talaj, itt aranyat ért az elektromos rásegítés…

Nagytevel tó

Nagytevelről egy földúton érhető el Tapolcafő, ahol kétfelé ágazik a kitáblázandó útvonal: észak-nyugat felé Pápán keresztül Somlóvásárhelyig vezet az útvonal, dél felé pedig kerékpáros túrautakhoz és a hálózat egyik legszebb látnivalójához lehet eljutni. Most ezt választottam, dél felé, azaz Ganna (Eszterházy mauzóleum) és Döbrönte felé mentem tovább. Döbröntén található a Szarvaskői vár, mindenkinek ajánlom!

Szarvaskő vára

Döbröntéről a Bitva-patak völgyében, hepe-hupás, de legalább vízszintes földúton lehet eljutni Bakonyjákóra. Sajnos a faluba való érkezés előtt elkerülhetetlen a 83. sz. főút, amin 300 métert kell tekerni. Bakonyjákón van talán az ország egyik legjobb B+R parkolója. Egy elnyúlt keskeny parkon keresztül lehet felsétálni a főúton megálló buszhoz, a park alsó végében – ami kerékpárral még kényelmesen elérhető – építették ezt a fedett gyönyörűséget:

Bakonyjákó

Tovább haladva a patak mentén, Németbánya a következő állomás: egy kicsi, rendezett falu tele vendégházakkal, közösségi kemencével, hagyományőrőz műhellyel – nagyon meggyőző hely. Ideális megálló egy hosszabb túra során.

Németbánya

Németbánya után ismét felmásztam a Bakony oldalában vezető erdészeti útra, Pápavár, nagytevelei leágazás, majd további 2,2, km után ismét le a hegyről Ugod felé. A kiválasztott útvonalon volt egy szolid kis mászás is a Durrantós-tető felé (ahol minden tele volt medvehagymával), majd irány a Szár-hegyi kilátó: meggyőző méretű, vártornyot idéző óriási kilátó fantasztikus kilátással és egy meglehetősen informatív tanösvénnyel a környékén. Innen már csak legurultam Ugodra és véget is ért a nap.

Ugod kilátó

A második nap Döbröntéről indultam, kicsit aggódtam, hogy milyen kemény lesz eljutni Magyarpolányba, de meglepően egyszerű volt. Meglepetésemre belefutottam egy kegyhelybe, amit a korábban megnézett térképeken sehol nem láttam.

Szentkút

Magyarpolány és Farkasgyepű között a Köves-patak völgyében találtam egy kis erdei tavat – tavaszi békamenyország… Itt látszott igazán, hogy beindult a tavasz: minden tele békapárokkal, hamarosan minden tele lesz ebihalakkal.
Farkasgyepűn – szerencsére csak a településen belül – ismét a 83. sz. főúton kell haladni mintegy 700 métert.
Farkasgyepű után ismét Németbánya volt a cél, de lendületesen elvétettem az utat, így a Pisztrángos tónál kötöttem ki, ami egy hangulatos pihenőhely lehet a túrák során, ráadásul erre kerülve nem kell lemenni a Bitva-patak völgyébe a Bakony oldalában vezető erdészeti út felé. Valószínűleg ez is egy javasolt útvonal lesz.
Innen egyszerű volt tovább: a sokat emlegetett erdészeti úton Huszárokelőpusztáig, majd Bakonykoppány és Bakonyszücs. Természetesen megálltam menetközben a „bakonyi Gyilkos-tónál”, azaz a Hubertlaki-tónál, kihagyhatatlan helyszín, pihenőhely, tanösvény, kicsi Gyilkos-tó.

Hubertlaki tó

Már épp elhagytam volna Bakonyszücs határát, amikor észrevettem, hogy a szücsi temető hátsó része tele van régi sírokkal: közel olyan sok régi sírkő áll még, mint amennyi az új részen van – ez egy félórás sétát jelentett, de megérte: még egy 1791-es sírkövet is találtam. Aki szereti a temetők múltidéző hangulatát, annak nagyon ajánlom!

Szücsi temető

A következő cél a Fenyőfő felé vezető út felfedezése volt. Felfedeztem, korlátozottan ajánlom. Hiába egy eldugott csodálatos hely Fenyőfő, az oda vezető út jelentős része mély, homokos (ha már itt van a Fenyőfői Ősfenyves), nehezen biciklizhető, így ismét óriási segítség volt az elektromos rásegítés. Innen legurultam Pápateszérre (az odavezető út első szakasza is csupa homok), majd a 832. sz. főúton Bakonytamási és Gic következett, ahol visszatértem a kitáblázni tervezett útvonalra.
Gicnél észak felé, Sokorópátkára tekertem, ez a hosszú, nem túl erős, de szinte végtelen emelkedő így délutánra már nem esett túl jól. Sokorópátkáról Ravazd felé áttekerni viszont sokkal nagyobb élmény volt, ismét hegy és erdő távol a közúttól. Az út most Ravazdon ért véget, de a táblázott útvonal – reméljük hamarosan – már Pannonhalmáig fog vezetni.

Pannonhalma

Bízunk benne, hogy az eredeti tervek szerint idén nyárra minden elkészül és egyre többen felfedezik az SMB kerékpáros útvonalait!

Barna Zsolt

 

vekop 1 2 6 20 2020 00870 c fekvo nyomdai

Copyright 2018. Értékterv Kft. Minden jog fenntartva