2018. szeptember 14., péntek 20:11

Somló-Marcalmente-Bakonyalja térségi kerékpáros hálózat

Várjuk véleményüket, ötleteiteket a Bakony és a Somló közötti térségben kijelölendő kerékpáros útvonalhálózat tervezetéhez!

A „Somló-Marcalmente-Bakonyalja kétkeréken” c. projekt célja 42 településen és azok környezetében a kerékpáros turizmus fejlesztése. Ennek keretében a meglévő infrastrukturális elemeken kijelölésre kerül egy kerékpáros útvonalhálózat mintegy 250 km hosszban, kerékpáros pihenőhelyeket fognak létesíteni a hálózat mentén, illetve további turisztikai fejlesztéseket valósítanak meg.

Az Értékterv Kft. készítette el az érintett terület térségi kerékpárforgalmi hálózati tervét. A hálózati terv elsődleges feladata, hogy felmérje a fejlesztési terület és környezete kerékpáros közlekedésének helyzetét, lehetőségeit és a fejlesztési igényeket.

SMB terület

A projektterület és környezete

A kerékpáros közlekedés helyzete

A vizsgált területen a kerékpáros turizmus jelenleg nem számottevő. A terület határán, a Bakony területén jelentkezik érdemi szabadidős kerékpárforgalom (terepkerékpározás), illetve a Pápa – Szarvas-kő vára – Somló vonal térségében tapasztalható szabadidős kerékpározás jelenléte. A településeken belül jellemzően jelen van a közlekedési célú kerékpározás.
A vizsgált területen kizárólag Pápa városában vannak kiépített kerékpárforgalmi létesítmények, illetve Somlójenő közigazgatási területén a 8. sz. főút mellett található 500 m kerékpárút. A kerékpározásra a helyi és országos közutakon, illetve mezőgazdasági és erdészeti utakon van lehetőség.

A külterületi közutak jelentős része kisforgalmú (ÁNF ≤ 2000 Ej/nap), így kerékpározásra alkalmasnak tekinthetők és a legtöbb irányban megfelelő kapcsolatot is biztosítanak. Azonban a forgalmasabb utak mentén (vagy azokat kiváltó párhuzamos alternatív irányokban) hiányoznak a kiépített kerékpáros kapcsolatok.

A kerékpárforgalmi hálózat

A projekt keretében nincs lehetőség új kerékpárutak vagy más elemek kiépítésére, kizárólag a meglévő (köz)úthálózat elemein jelölhetők ki kerékpáros útvonalak útirányjelző táblák kihelyezésével. Ennek megfelelően a hálózat tervezése során az országos közúthálózat elemeit, a helyi önkormányzati utakat, földutakat, erdészeti üzemi utakat, turistautakat is figyelembe vettük.

A hálózati elemek vizsgálatának szempontjai - hálózati elhelyezkedés, burkolat jellege, minősége, stb. - közül kiemelten vettük figyelembe a gépjárműforgalom nagyságát: elsődleges cél volt, hogy a lehető legkisebb forgalmú útszakaszok alkossák az útvonalhálózatot. A napi 2000 egységjárműnél nagyobb forgalmú közutakat kizárólag akkor vettük figyelembe, ha más ésszerű útvonalon nem volt biztosítható a hálózat két része közötti kapcsolat.

A vizsgált szempontok és összegyűjtött információk alapján kijelöltük a tervezett alaphálózatot, amely a projektben érintett településeket és a térség fontosabb kerékpáros irányait köti össze építési beavatkozások nélkül. A hálózaton az alábbi beavatkozásokat határoztuk meg:

(1) A teljes alaphálózaton és néhány fontosabb irányban a projekt területén is túlmutatóan a településnevek és távolságok feltűntetésével segítjük a kerékpárral túrázókat.

(2) A kifejezetten csak tereptúrákra alkalmas szakaszokon kerékpáros turistajelzésekkel jelöljük az útvonalakat, amelyek becsatlakozási pontjainál az útirányjelző táblák is feltűntetik a követendő jelzéseket.

(3) A vizsgált hálózatrészt érintő OTrT 81.A. Győr-Veszprém kerékpáros tengely Pápa-Somlójenő szakaszát útszámmal jelölve vezetjük végig a térségen.

(4) A projekt keretében lehetővé válik a távlati Somló-Pannonhalma kerékpáros útvonal jelentős szakaszainak kijelölése. Jelenleg a Városlőd-Bakonyszücs (28 km) szakasz járható mindenki számára jellemzően erdészeti üzemi utakon, ez a szakasz már önmagában is kedvező túrázási lehetőségeket biztosít; a Bakonyszücs-Bakonyszentiván közötti szakasz (6 km) nehezebben járható földutakon vezet, így ez - ma még - tereptúraútvonalanak tekinthető; a Bakonyszentiván - Lovászpatona - Nagydém - Gic - Sokorópátka - Ravazd - Pannonhalma szakaszok (35 km) kisforgalmú utakon végigjárhatók; az útvonal déli része a Somló és Városlőd között - hiányzó elemek miatt - jelenleg nem jelölhető ki. Azaz a teljes útvonalnak a Városlőd - Pannonhalma közötti szakasza kerül kijelölésre a projekt keretében, amely a jövőben tovább bővíthető.

A projekt keretében javasolt túrákat határozunk meg a kijelölt hálózaton (nehézség, hossz, útviszonyok szerint kereshetően), adatbázis készül a térség látnivalóiról, szolgáltatásairól, amelyekről - többek között - a hálózaton tervezett 42 db pihenőhely információs tábláin is lehet majd tájékozódni.

Várjuk észrevételeiket!

A tervezett SMB-hálózat részletes térképét innen tudják letölteni .pdf formátumban (a nagy mérete miatt érdemes letölteni és külön megnyitni, mert néhány böngésző nem jeleníti meg).

Várjuk észrevételeiket, javaslataikat 2018.09.28-ig az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre!

Barna Zsolt
Értékterv Kft.

 Somló-Marcalmente-Bakonyalja kétkeréken
Kedvezményzett: Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport
Azonosító szám: TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00023
Támogatás összege: 116.339.700 Ft
Befejezési dátum: 2020. május 31.
Honlap: http://ketkereken.smbleader.hu

Copyright 2018. Értékterv Kft. Minden jog fenntartva