2021. február 03., szerda 08:05

Várjuk a nyitást: a Bakonyalja új kerékpáros útvonalai


SMB táblaMi is nagyon várjuk a tavaszt, a második hullám végét, többek között azért, hogy végre birtokba vehessék a kerékpáros túrázók a Bakonyalján és környékén tavaly kialakított SMB kerékpáros túraútvonalakat, amelyek létrehozásában az Értékterv Kft. is jelentős részt vállalt.

 

 

Pannonhalmától Városlődig, illetve Pápán keresztül Somlóvásárhelyig jelöltünk ki útvonalakat a Somló, a Marcalmente és a Bakonyalja térségében 41 település összefogásában. A kijelölésre került utak között van kisforgalmú közút, burkolt erdészeti út és földút is, melyek biztonságosan és jól járhatók, így kiváló környezetet biztosítanak a kerékpározáshoz. Emellett a hálózaton összesen 42 darab fedett kerékpáros pihenőhely is készült támaszokkal, padokkal és információs táblákkal, melyek az adott SMB települést és környezetének értékeit, látnivalóit mutatják be.

nagytevel tábla

Az újonnan kijelölt útvonalak és az azok mentén található természeti és kulturális értékek bemutatását szolgálják a – szintén általunk készített – Somló-Marcalmente-Bakonyalja kétkeréken című kiadványok és a térségi kerékpáros térkép is. A kiadványokban részletes leírások, fotók segítik a települések és környezetük megismerését, illetve a térképen nem csak a javasolt útvonalak irányát, hanem azok típusát és minőségét is feltűntettük (burkolt közút, erdészeti út, kemény földút, nehezen járható földút).

  A kiadványsorozat első része Pannonhalmától délre indulva mutatja be az útvonal térségében található településeket (Pannonhalma – Ravazd – Sokorópátka – Gic – Bakonytamási – Hathalom – Nagydém – Lovászpatona – Bakonyság – Bakonyszentiván – Pápateszér – Zsörk – Csót – Béb – Nagygyimót). A kitáblázott útvonal az ország egyik legjelentősebb turisztikai látnivalójától, a Pannonhalmi Bencés Főapátság közeléből indul. Az apátság alapjait még Géza fejedelem rakta le, így a monostor és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal.

A második kötet a Bakonyt és a Bakonyalja településeit mutatja be (Bakonyszücs – Fenyőfő – Bakonykoppány – Hubertlak – Bakonybél – Németbánya – Iharkút – Bakonyjákó – Farkasgyepű – Magyarpolány – Csehbánya – Városlőd – Kislőd), amelyek között a hálózat legizgalmasabb erdei útvonalai, és több aszfaltozott, jól jártható erdészeti út található.
A Bakony vadregényes erdeiben számos látnivaló várja a kerékpáros túrázókat – kihagyhatatlan célpontok a Hubertlaki-tó, azaz a bakonyi Gyilkos-tó vagy a Csurgó-kúti vízesés. De némi szerencsével a túrák során őzeket, vaddisznót, akár még szarvasokat is láthatunk, ahogy ez velünk szinte minden bebiciklizésünk során megesett.

Magyarpolány ház

A harmadik kötetben a Bakony lábánál és Pápa környezetében található települések szerepelnek (Ugod – Homokbödöge – Nagytevel – Adásztevel – Tapolcafő – Ganna – Döbrönte – Pápa – Borsosgyőr – Kéttornyúlak – Nóráp – Pápakovácsi – Kup – Pápasalamon – Dáka – Nagyalásony – Dabrony – Vid). Pápa kiemelkedő történelmi látnivalói mellett a többi település is számos érdekességet rejt. Mindenképp megemlítendő az Ugodhoz tartozó Szár-hegyi kilátó, a döbröntei Szarvaskő várának romjai, a Nagyteveli-víztározó, és a terület kuriózuma az Örvény-tó, mely arról nevezetes, hogy a tófenéken több ponton tör fel a forrásvíz, amely időnként finomszemű homokot is lövell a tó vizébe.

Szarvaskő vára

A negyedik kötet a Somló-hegy térségének településeit mutatja be (Somlóvecse – Kisszőlős – Somlószőlős – Doba – Somló – Borszörcsök – Somlóvásárhely – Somlójenő – Tüskevár – Apácatorna – Marcal-medence – Kisberzseny – Karakószörcsök – Kerta – Iszkáz – Kiscsősz – Kispirit – Nagypirit – Kamond – Devecser – Kolontár – Pusztamiske). A Somló, a szőlő és a borkedvelőket váró pincék biztos tájékozódási pontja a túrázóknak, és itt található az ország - szerintünk - egyik legjobb kilátását nyújtó kerékpáros pihenőhelye is. A hálózat nyugati részén található a dobai Erdődy-kastély, amely egykor Európa-egyik legjelentősebb kastélyparkja volt - ide ma is érdemes bemenni és körbe biciklizni.

Somló pihenő

A kitáblázott útvonalakhoz kapcsolódva több kerékpáros turistajelzéssel jelölt terepútvonal is kijelölésre kerül a Bakony lábánál. Ezeknek az útvonalaknak csak az elejét és a végét jelzik táblák, az útvonal mentén a fákra festett jelzéseket kell követni.

Bízunk benne, hogy a vírus második hulláma után minél hamarabb birtokba veszitek az útvonalakat, és mi is visszatérhetünk az SMB útvonalakra!

utiranyjelzo tabla

Barna Zsolt

 

Copyright 2018. Értékterv Kft. Minden jog fenntartva