2019. július 04., csütörtök 14:16

Kerékpárforgalmi hálózati tervekről a Velo-City 2019 konferencián

 
A 2019 júniusában Dublinban megrendezett Velo-City kerékpáros konferencián lehetőséget kaptunk a hazai kerékpárfogalmi hálózati tervek (KHT) átfogó bemutatására. Az előadás apropóját az adta, hogy az Értékterv Kft. számos hazai kerékpárfogalmi hálózati terv megírásában aktív szerepet vállalt, és az eddig összegyűjtött tapasztalataink megosztásával szeretnénk hozzájárulni a sikeres hazai példák széles körben történő megismertetéséhez, valamint a hazaihoz hasonló kihívásokkal küzdő kollégák számára inspirációt, új ötleteket adni.

20190627 105110

Sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is folyamatosan növekszik a kerékpározás népszerűsége, de az infrastrukturális és jogszabályi környezetet tekintve még sok a teendő, hogy a széles tömegek számára is valós alternatívát jelentsen a kerékpárral való közlekedés. Rendkívül fontos feladat, hogy a fejlesztések egymással összhangban, megfelelő műszaki tartalommal egy tudatosan felépített jövőkép irányába mutassanak.
E célok elérésének egyik eszköze az – EU-s forrásból megvalósuló projektek esetében hazai szinten kötelező – kerékpárforgalmi hálózati terv, hiszen az lehetőséget teremt egy hosszútávú, helyi stratégia kidolgozására, amelynek keretében feltérképezhetők a valóban szükséges beavatkozások, megtalálhatók a biztonságos és valóban költséghatékony beavatkozások és eszközök, továbbá biztosíthatja az egyes fejlesztések nagyobb fokú összehangoltságát. Lényegében a hálózati terv lehetőséget teremt a fenntartható mobilitást támogató helyi stratégia/projektcsomag kidolgozására.
A kerékpárforgalmi hálózati terv hatékony eszköze lehet a tervező kollégák és a döntéshozók körében történő szemléletformálásnak is, amellyel elősegíthetjük, hogy a kerékpározást célzó fejlesztések a valós igények és a legmagasabb közlekedésbiztonság szem előtt tartásával valósulhassanak meg a jövőben.
Ahogy az előadás során elmondtuk, hiszünk abban, hogy a kerékpárforgalmi hálózati terv más országok számára is példaértékű lehet a helyi kerékpáros infrastruktúra fejlesztésénél. Az általunk összegyűjtött tapasztalatok megosztásával reméljük segíteni tudjuk a külföldi kollégákat, döntéshozókat abban, hogy minél több összehangolt és valóban előremutató kerékpárosbarát fejlesztés valósuljon meg a közeljövőben.

Sebők Máté - Barna Zsolt

 

 

Copyright 2018. Értékterv Kft. Minden jog fenntartva